Monday, November 05, 2012

Nyinkommen kokbok

Via nådiga svärmor har »Hemmets kokbok« nått det Forsberg-Gillvingska hushållet. Den är utgiven av Fackskolan För Huslig Ekonomi I Uppsala på P.A. Norstedt & Söners Förlag (Kungliga Hofboktr. Iduns Tryckeri-A.-B. Stockholm 1919). Således är boken från perioden innan språket med nödvändighet skulle anpassas till lägsta gemensamma nämnare och snarare i viss mening verkade uppmuntra till den goda fostran som krävs hos oss civiliserade samhällsförvaltare. Huruvida detta kom sig trots kärvare tider, eller på grund av, kan liksom det av undertecknad görs, ofta begrundas.
Förordet inleds med följande mening:
»Hemmets kokbok« är en kokbok för det borgerliga hemmet; den innehåller huvudsakligen vad man kunde kalla god husmanskost, men därjämte även ett ej ringa antal finare, och naturligtvis dyrare, rätter för mera festliga tillfällen.

Det framstår mig riktigt att ett välfungerande kök med tillhörande köksbibliotek kräva denna kokbok. Vid sidan av John Seymours idé- och handbok »Självhushållning« givetvis, allra helst i Bonnierfaktas förstaupplaga med svartvita och bruntonade detaljrika illustrationer.

»Hemmets kokbok« bjuder även på en ordlista. Som ovan nämnt, inte förenkla utan folkbilda: